Bewaking productieproces met Roemheld Sensor-Spantechnologie

20-05-2021


Bewaking productieproces met Roemheld Sensor-Spantechnologie

Roemheld bewaakt en controleert in-process het hydraulisch spannen van werkstukken.

Samen met  August Wenzler Maschinenbau Duitsland heeft Roemheld intelligente sensoren in hun hydraulische spansystemen ingebouwd.
Door middel van deze sensoren is het mogelijk om in-process  de onderdelen op gietfouten en contourafwijkingen te controleren. Het systeem detecteert en signaleert met de ingebouwde sensoren positioneer fouten en geeft continu informatie over de spankracht op het werkstuk tijdens de bewerking.


Verbetertraject

August Wenzler Maschinenbau GmbH ontwikkelt en produceert 5-assige bewerkingscentra. Op deze machines worden 24/7 onderdelen bewerkt voor de automobielindustrie zoals chassis en componenten van aluminium.

Begin 2019 is samen met Roemheld een verbetertraject ingezet met als thema: "Hoe kan de klemtechnologie bijdragen om de productie nog stabieler en productiever te maken."
Begin 2020 is men, in opdracht van een Duitse automobielleverancier, begonnen met de serieproductie van aluminium constructiedelen.
Bij Wenzel gebruikte men al naar volle tevredenheid Roemheld spanmiddelen vanwege de het geavanceerde ontwerp, robuustheid en betrouwbaarheid.

Minder uitval door innovatieve controle van de opspanning in de CNC machine

Gegoten aluminium werkstukken worden vaak pas na een complete bewerking gecontroleerd.
Met het nieuwe concept kunnen gietstukken vooraf tegen lage kosten en zonder veel moeite worden gecontroleerd op gietfouten en contourafwijkingen.
Bovendien kan de kwaliteit gedurende de bewerking continu worden bewaakt en gedocumenteerd.

Industrie 4.0-opspantechniek bestaat al, maar geschikte machines zijn net zo belangrijk
In het concept neemt de spantechniek naast het opspannen van het werkstuk de extra taak op zich om het onderdeel te bewaken. ROEMHELD presenteerde al verschillende elementen op EMO 2019. Om spantechniek met geïntegreerde sensoren te kunnen toepassen, zijn machines met data- en energie-interfaces nodig.

Praktijkvoorbeeld
Welke informatie willen we weten tijdens de bewerking:
- is er sprake is van gietfouten of contourafwijkingen
- is het werkstuk correct geplaatst en is de klempositie correct
- worden de gewenste spankrachten bereikt
- is de tegendruk van het werkstuk binnen het gespecificeerde bereik
- komt de spankracht op de mal overeen met de specificaties


Standaard spangereedschap wordt voorzien van druksensoren en wegmeetsystemem

De mal is voorzien van twee zwenkspanners.

Links een zwenkspanner (A), uitgevoerd  met wegmeetsysteem.
Rechts een zwenkspanner (B) uitgevoerd met een druksensor, die de spankracht op het werkstuk meet. De kracht wordt gemeten op de plaats waar het werkstuk gespannen wordt.

De ondersteuningsposities van het werkstuk bij de zwenkspanners ( A en B) zijn uitgerust met druksensoren.
Deze druksensoren bepalen de directe kracht van de tegendruk.


Draadloze energie- dataoverdracht
De energie voor de sensoren en de afgegeven data worden inductief getransporteerd tussen het apparaat en de machinebesturing. Alle componenten zijn beschermd en daardoor minder storingsgevoelig. De gegevens worden op het display gevisualiseerd en vergeleken met de streefwaarden. Als ze in orde zijn, begint de bewerking. Als er afwijkingen zijn, weigert het systeem te starten.
Bij Wenzel is men zeer tevreden met de resultaten van dit project: “We bereikten al snel een geweldig resultaat: meer efficiëntie en procesbetrouwbaarheid, minder uitval en een betere componentkwaliteit - en dat alles tegen lagere kosten. Bovendien zijn de transparantie, controle en documentatie van de productie verbeterd. "

Bekijk hier de video


Over ROEMHELD:
Ruim 60 jaar levert Roemheld producten voor spanoplossingen van werkstukken en gereedschappen in de machinebouw, automobiel-, lucht- en ruimtevaart- en agrarische industrie.
Naast een assortiment van meer dan 30.000 standaardartikelen, levert Roemheld ook klant specifieke oplossingen en wordt Roemheld internationaal erkend als een van de markt- en kwaliteitsleiders.
Met 560 medewerkers in Duitsland en Oostenrijk wordt Roemheld vertegenwoordigd in meer dan 50 landen en is de Roemheld Groep goed voor een jaaromzet van meer dan 110 miljoen euro.

Meer informatie:

tools@laagland.nl

Tel. 010-2922233

Terug naar overzicht